Artesio is een aannemersbedrijf dat zich toelegt op residentiële projecten. Doorheen de jaren evolueerde de onderneming naar een partner die in elke fase van het bouwproces een belangrijk rol kan spelen. “Meerdere jaren geleden zijn we ook met eigen projectontwikkeling gestart”, vertelt CEO Rudy Michielsen. “Dit gaf onze onderneming een extra impuls, met als gevolg dat de bestaande hoofdzetel uit zijn voegen barstte. Daarom besloten we een stuk grond van 8000 m² in de nieuwe kmo-zone De Kluis te kopen, waarop we tussen juni 2020 en september 2021 een nieuwe uitvalsbasis van 420 m², een kenniscentrum van 650 m² en meer dan 3.800 m² magazijnen hebben gebouwd.”
Inspiratiebron voor klanten
Met deze investering wou Artesio een voorbeeld stellen: het moest een duurzaam en toekomstgericht state-of-the-artgebouw worden dat (potentiële) klanten inspireert en uitdaagt om eenzelfde weg in te slaan. “We wilden demonstreren wat innovatief en energiezuinig bouwen met natuurlijke producten betekent”, verduidelijkt Rudy Michielsen. “Daarom deden we een beroep op Schellen Architecten, waarmee we al vaker progressieve en creatieve projecten hebben gerealiseerd.”
“We kozen bewust voor een drieledig concept, met vooraan een kantoorgedeelte en een kenniscentrum dat de naam ‘The Hive’ meekreeg”, vertelt architect Reginald Schellen. “Achteraan bevindt zich het magazijn, een eenvoudig ogend gebouw in een staalstructuur dat is afgewerkt met architectonische betonelementen.”
Zwevende hoofdzetel
Het is uiteraard de voorkant die met alle aandacht gaat lopen. “Om het kantoorgedeelte zoveel mogelijk te laten ‘zweven’, werkten we met een wit balkvolume in aluminium gevelcassettes dat steunt op een plint, een architectonische betonwand en een overkragend gedeelte dat op een fijne zwarte stalen V-kolom rust”, vertelt Reginald Schellen. “Pal in het midden van het gebouw voorzagen we een buitenpatio die niet alleen de architecturale kers op de taart vormt, maar ook een maximale natuurlijke lichtinval creëert in de kantoren en ‘The Hive’. Het gelijkvloers kreeg een redelijk gesloten gevel, terwijl de bovenliggende verdieping bijna volledig uit glas bestaat. Het gebouw is integraal opgetrokken in traditioneel metselwerk. Verticale houten lamellen fungeren als extra zonwering en zorgen tegelijkertijd voor een warme esthetische toets.”
Kenniscentrum in CLT
Achter de gevel is er een duidelijke opdeling tussen enerzijds het kantorencomplex en anderzijds ‘The Hive’. “Deze laatste fungeert als een inspiratieplek, kenniscentrum en innovatiehub voor architecten, vastgoedontwikkelaars, designers, fabrikanten, ontwerpers en kopers/klanten”, legt Rudy Michielsen uit. “We wilden een structuur creëren die een natuurlijke habitat voor innovatie vormt. Zo willen we stappen zetten om duurzaam, innovatief en ecologisch bouwen haalbaar te maken voor elk budget.”
“Daarom lag de keuze voor CLT als bouwmateriaal voor de hand”, pikt projectarchitecte Eline Van Herck in. “CLT staat voor ‘Cross Laminated Timber’ of kruiselings verlijmd hout, waarvan een gedeelte zichtbaar is gehouden en een gedeelte is afgewerkt met gipsvezelplaten.”
Vakmanschap gedemonstreerd
Logischerwijze stond ecologie centraal in het volledige project. “We maken gebruik van warmtepompen, vloerverwarming, energiezuinige verlichting, gecontroleerde ventilatie, regenwaterrecuperatie en fotovoltaïsche zonnepanelen”, vertelt Rudy Michielsen. “Het is een bouwwerk geworden dat toch wel enkele uitdagingen in petto had. Vooral de overkraging is een bouwtechnisch hoogstandje. Daarnaast vereiste de toepassing van de witte, aluminium gevelcassettes in combinatie met de glaspartijen en de integratie van de houten latten heel wat vakmanschap. Kortom: onze nieuwe hoofdzetel is niet alleen een toonbeeld van toekomstgericht bouwen, maar ook een visitekaartje van onze technische expertise én de creativiteit van Schellen Architecten.”